Gyakran ismételt kérdések

  1. Államilag elismert-e a LEXINFO nyelvvizsga?
   Igen, a vizsgarendszer 2004-ben kapta meg az állami elismertséget

   2. Nemzetközileg elismert-e a LEXINFO nyelvvizsga?
   Annyiban igen, hogy az Európa Tanács által megállapított ún. Közös Európai Referenciakeret szintjeit veszi figyelembe, azaz a hozzáértők mindig megértik, ha Ön azt mondja például, hogy B2 szintű a nyelvtudása. Ugyanakkor nem létezik olyan, hogy nemzetközi elismertség. A világ a gyakorlati nyelvtudást, nem pedig a nyelvvizsgákat ismeri el. Ld. erről még az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (OH NYAK) honlapján szereplő tájékoztatót is.

   3. Mi a minimum korhatár a LEXINFO nyelvvizsgára történő jelentkezéshez?
   A jelentkezés évében betöltött 14 éves kor esetén lehet jelentkezni.

   4. A felsőoktatási intézményem tanulmányi osztályán azt mondták, hogy a diploma átvételéhez általános nyelvi komplex típusú, B2 szintű nyelvvizsga-bizonyítványt kell bemutatnom. A LEXINFO szaknyelvi vizsga kiváltja-e az általános nyelvi vizsgát?
   Igen. A Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület állásfoglalása szerint az államilag elismert általános nyelvi nyelvvizsga-bizonyítványt helyettesítheti az ugyanabból a nyelvből ugyanazon a szinten szaknyelvi vizsgán szerzett államilag elismert bizonyítvány. Fordított helyzetben ez a megállapítás nem érvényes, a szaknyelvi bizonyítványt nem válthatja ki az általános nyelvi bizonyítvány. Ld. erről az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (OH NYAK) honlapján szereplő tájékoztatót is.

   5. Milyen igazolványt kell hozni a LEXINFO nyelvvizsgára?
   A jelentkezési lapon megjelölttel megegyező, a személyazonosság igazolására alkalmas érvényes fényképes okmányt, ami lehet személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél. Az okmányt a vizsga alkalmával gondosan ellenőrizzük. Ha úgy gondolja, hogy a benne szereplő fénykép alapján nehezen tudnánk azonosítani, saját érdekében inkább hozzon egy másik okmányt is. Érvényes igazolvány nélkül egyik vizsgarészen sem lehet részt venni.

   6. Lehet-e szótárt használni a LEXINFO nyelvvizsgán?
   Az írásbeli vizsga fogalmazás és fordítás részében bármilyen saját, általános nyelvi egynyelvű vagy kétnyelvű szótár használható. A szótárban az esetleges névfeltüntetésen kívül nem lehet semmilyen bejegyzés, Ezért a szótárakat az vizsga első részében a vizsgafelügyelők által megjelölt helyre kell tenni, és ők a bejegyzésmentességet ellenőrzik.

   7. Mikor sikeres a LEXINFO nyelvvizsga?
   A vizsga akkor sikeres, ha a minden egyes nyelvi készség, illetve minden egyes értékelt vizsgateljesítmény esetében eléri a 40%-os teljesítési minimumot ÉS az összes feladat pontszámainak összesítése esetén eléri a 60%-os megfelelési minimumot.

   8. Komplex típusú LEXINFO nyelvvizsgára jelentkeztem, de csak az írásbelim sikerült. Az egész vizsgát meg kell ismételnem ahhoz, hogy megkapjam a komplex típusú vizsgáról szóló bizonyítványt?
   Ebben az esetben megkapja az írásbeliről szóló bizonyítványt, és már csak szóbelire kell újra jelentkeznie. És fordítva.

   9. A LEXINFO nyelvvizsgám két részletben lett sikeres (egyszer az írásbeli, egyszer a szóbeli). Ilyenkor a másodiknak letett vizsga után komplex típusú vizsgáról kapok bizonyítványt?
   Nem. Ilyenkor két különálló LEXINFO vizsgabizonyítványa lesz. Azonos szinten tett LEXINFO nyelvvizsga esetén az írásbeli és a szóbeli bizonyítvány együttesen automatikusan komplex típusúnak minősül. Kérésére erről az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkkreditációs Központ (OH NYAK) igazolást állít ki.

   10. Az írásbeli vizsga fogalmazás részében meg van adva, hogy -tól -ig hány szót kell írni. Megszámolják a szavakat?
   Igen, a javítók megszámolják a szavakat. A megadott határoktól való kismértékű eltérés megengedett. Javasoljuk, hogy Ön is számoljon a lap szélén.

   11. Miért nem kaphatom meg hamarabb a sikeres LEXINFO nyelvvizsgámról a bizonyítványt?
   Az írásbeli dolgozatok gondos kijavítása mintegy 10 napot vesz igénybe. A nyelvvizsgákat szabályozó 137/2008. (V.16.) sz. Kormányrendelet értelmében meg kell várni a vizsgázók rendelkezésére álló betekintési, illetve felülvizsgálati határidő végét, majd ezután kerülhet sor a bizonyítványok megrendelésére. A vizsgabizonyítványt nem a vizsgaközpont készíti, az biztonsági okmány, elkészítési, illetve kiszállítási ideje a megrendeléstől számítva is kb. 10 nap.

   12. Úgy gondolom, kevesebb pontot kaptam a megérdemeltnél. Mit tehetek?
   A dolgozatok javítása részben gépi eszközökkel történik. Az eredmények közzétételére többszörös ellenőrzés után kerül sor. Ennek ellenére az esetek elenyésző részében előfordulhat, hogy Ön egy-egy feladat esetében talál még olyan megoldást, ami elfogadható lehet, vagy esetleg mi hibázunk. Önnek joga van megtekinteni minden értékelt vizsgateljesítményét, és ha ezután is úgy véli, hogy a valósnál kevesebb pontot kapott, a Vizsgaszabályzatban foglaltak szerint ún. Felülvizsgálati kérelmet nyújthat be. A kérelemben meg kell jelölni a vélelmezett okot is. A „csak 1 ponttal maradtam le, adják már meg azt a pontot” típusú kérelmekkel nem áll módunkban foglalkozni. Minden kérelmet gondosan megvizsgálunk és alapos megfontolás után hozunk indoklással ellátott döntést, amely kétféle lehet: elutasító (statisztikailag ez a többség), vagy a vizsgázó kérelmének helyt adó (erre is van példa).